Oiva Halmetoja 31.3.1920- 21.2.2007

 

Varkauden huomattavimpiin vaikuttajiin kuulunut sosiaalineuvos Oiva Halmetoja menehtyi sairaskohtaukseen 21. helmikuuta 2007. Halmetoja oli syntynyt 31. maaliskuuta 1920 Maaningalla. Oiva Halmetojan suuret haasteet alkoivat kuin monen muunkin ikätoverin kohdalla, sotavuosina. Hänen palveluksensa kesti kaikkiaan viisi ja puoli vuotta, ja niihin mahtui 204 taistelulentoa syöksypommittajan ja tiedustelulentokoneen tähystäjänä. Sotilasarvoltaan hän kohosi lopulta ilmavoimien reservin kapteeniksi.

 

Siviiliuran metsäteknikko Oiva Halmetoja loi A.Ahlström Osakeyhtiön palveluksessa Varkaudessa. Työvuosia kertyi kaikkiaan 33 ja eläkkeelle hän jäi kuljetuspäällikön vakanssilta. Työn myötä tulleiden tehtävien lisäksi hän oli 11 vuotta Suomen metsäteknikkojen liiton puheenjohtaja.

 

Valtakunnallisesti tunnetuin oli kuitenkin Halmetojan toiminta urheilun parissa. Hän oli itse lahjakas yleisurheilija, joka edusti Suomea lukuisissa maaotteluissa ja mm. Helsingin olympialaisissa. Hän toimi lähes koko 1950-luvun Suomen yleisurheilumaajoukkueen kapteenina ja oman aktiiviuran jälkeen hän nousi merkittäväksi valtakunnalliseksi urheiluvaikuttajaksi. Hän johti nelivuotiskauden Suomen Urheiluliiton liittovaltuustoa ja kuului kymmenen vuotta sen johtokuntaan. Hän johti pitkään myös Suomen yleisurheilumaajoukkueita suurissa kansainvälisissä urheilukilpailuissa, mm. Münchenin olympialaisissa. Myös Varkaudessa Oiva Halmetoja vaikutti vahvasti urheiluelämään. Hän oli perustamassa Varkauden Kenttä-Veikkoja ja toimi seuran puheenjohtajana 24 vuotta ja sen jälkeen vielä kunniapuheenjohtajana. Luottamusta riitti kuitenkin myös urheilumaailman ulkopuolelle: Halmetoja johti peräti 25 vuotta Varkauden Osuuspankin johtokuntaa.

 

Oiva Halmetoja oli paitsi urheilumies henkeen ja vereen myös laajemminkin kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Hän vaikutti Varkauden kaupunginvaltuustossa 24 vuotta kokoomuksen valtuutettuna ja sitä kautta muissa kaupunkiin ja puolueeseen liittyvissä luottamustehtävissä. Niissä hänen kokemustaan ja näkemystään arvostettiin laajasti yli puoluerajojen. Oiva Halmetojan harrastuksiin kuului Lions-työ. Varkaus/Koskenniemen klubin perustajajäsen tosin jätti toiminnan lähes neljän vuosikymmenen toiminnan jälkeen, kun ikää alkoi karttua. Urheiluharrastuksista viimeisimmäksi jäi golf. Vielä viime vuosinaan hän odotti innokkaasti kevättä ja Joroisten Kartano-Golfin kentän sulamista.

 

Ystävät, tuttavat ja satunnaisemmatkin yhteistyökumppanit oppivat tuntemaan Oiva Halmetojan sataprosenttisena herrasmiehenä, jonka miellyttävä ja rauhallinen käytös ja lämmin huumori voittivat sydämiä, missä hän liikkuikin. Samalla hän oli kuitenkin luontaisesti arvovaltainen ja karismaattinen, tiukka, mutta oikeudenmukainen johtaja, jonka tasapuolisuutta kunnioitettiin.

 

Mai Koivula

 

 

Edellinen
Kappaleet
Seuraava